Hírdetés

Rétes blogja

Rólam, életemről, és mindenről ami valami vagy éppen semmi... Amiket leírok, azok a pillanatnyi hangulatomat tükrözik, tehát nem muszály komolyan venned! És jó ha tudod, hogy hangulatember vagyok:) ___________________________________ 20 idézet az életről... 1. Soha, de soha nem szabad feladni, mert semmi sem biztos és minden lehetséges 2. Nem abban van az élet mértéke, hogy mekkorát tud kérdezni az ész, hanem abban, hogy milyen nagyot tud felelni a szív. 3. Élj mindennap úgy mintha az lenne az utolsó 4. Táncolj mintha senki nem látna,énekelj mintha senki nem hallana,álmodj mintha örökké élnél,Élj mintha meghalnál ma. 5. Az ember örökre gyerek marad...csak a játékai változnak! 6. Óvd a jövőd, mert egyszer a múltad lesz! 7. Ne a haláltól félj, hanem a meg nem élt élettől! Nem kell örökké élned, csak ÉLNED kell! 8. Ébredj rá, hogy minden csak addig tart, amíg igazán jó. A vég egy új, jobb jövő kezdete, nem pedig büntetés. 9. Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart téged érdemesnek arra, hogy veled töltse. 10. A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez megtörténik, igazán hálás legyél érte. 11. Mindig lesznek emberek, akik meg fognak bántani, tehát nem szabad feladnod a hitet! Csak légy óvatos! 12. Ne küzdj túl erősen. A legjobb dolgok váratlanul történnek. 13. Akár kicsike medencébe esik bele valaki, akár a nyílt tengerbe, mindenképpen úsznia kell. 14. A tapasztalat csak egy név, amit hibáinknak adunk 15. ÉLD ÚGY AZ ÉLETED, HOGY HA LEPEREG ELŐTTED, TUDJ EGY JÓT NEVETNI! 16. Úgy élj ne vegyenek észre ott ahol vagy, de hiányozzál onnan, ahonnan elmész! 17. Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, aki most vagyok. 18. Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon, és meghalni a röhögéstől 19. A tízezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik 20. Nem tudom mi jön még, de jöjjön akármi, nevetve megyek elébe.

Kék ég és vasárnap..

2008.03.02. 14:11 | retes | Szólj hozzá!

Eljött újból egy új vasárnap. És attól, tartok, hogy kedden töriből t-zt írunk. Bár nagyon remélem, hogy nem így lesz. Most nemsok kedvem van hozzá igazság szerint. Holnap meg hétfő lesz, aminek a késő délutánja remélhetőleg nem lesz rossz;):P. De legalább van még egy jó dolog ezekben a rosszakban:D

TAVASZ VAAAAAAAN!!!:D immár 2 napja:D


Tavasz pedig egy olyan évszak(a nyárral egyetemben) amikor csupa-csupa jó dolog szokott történni:D. (Feri szerint nem lesz kedden Töri tz:D. remélem igazavan:D).

Ma egyébként nem sokmindent csináltam.. Ebédeltem meg újságot olvastam. Kb ennyi. JA meg tanultam vmennyit. A vasárnapok általában ilyenek.

Tegnap meg este bementünk Gerivel meg Mátéval városba aztán beszélgettünk meg ilyesmik. Meg ittam egy rémszarvas-nak nevezett koktélt ami nem volt rémes és innentől kezdve nemértem, h mért az a neve, ami...

Asszem begépelem most az irodalom próbaérettségis cuccot(a helyesírási illetve elgépelési hibákért előre is bocsi:))


A racionalista gondolkodás felülemelkedik a létfilozófián?

    Nagy probléma a világban, hogy az iskolákban csak a szokásos tantárgyakat tanítják, és az emberek testi-lelki egészségével senki sem foglalkozik. Úgy gondolom ennek több oka is lehet. Mivel mindent az alapoktól érdemes kezdeni, ezért most én is így teszek.
    Pár ezer évvel ezelőtt a görögöknél fontos szerep jutott a lélekkel-létértelemmel való foglalkozásnak. Ezt ott filozófiának hívták. Ez a tudomány(talán nevezhetjük így) természetesen még ma is létezik, csak azzal a különbséggel, hogy ma már nagyon kevés embert foglalkoztat. Ennek az oka egyik oka a világ élettempójának fokozatos gyorsulása. ,,Régebben volt még idő elmélkedni, a mai világban meg ez már csak a "bolondok" kiváűltsága. Sokkal érdekesebb dolgok is vannak, mint hogy a léten és érzelmeken elmélkedjünk." - sokan tartják így. És ezért jut kevés szerep az emberi lét fontos kérdéseinek.
    Ámbár igaz, hogy vannak próbálkozások, melyek az iskolába bevinnék a létértelmet mint tantárgyatr, ám a mai diák ezeken az órákon érdektelenül fekszik a padban. Ha esetleg mégis akadna, akit érdekel a tantárgy vagy az aktuális téma, ha hozzászól az anyaghoz, társai kinveteik-kigúnyolják. Emiatt azok se szólnak inkább semmit se, akiknek lenne esetleg értékesgondolatuk. A lelki dolgok elértéktelenedéseiben még nagy szerepe van az USA-ból jövő plasztikirányzatoknak, miszerint külsőleg legyél tökéletes, belül meg mindegy, hogy milyen vagy. Olyan ez, mint a kívülről gyönyörű, belül pedig rothadt alma.
    természetesen mint minden ellen, így a létről folytatott gondolkodás érdektelenjei ellen is van egy fegyver, mely segítheti azokat, akár tudatukon kívül is, akik nem gondolkoznak sohasem az élet értelméről. Ez a fegyver pedig az irodalom amelybe akarva, akaratlanul is mindig belebotlik az ember. Akár a TV-t bámuljuk vagy újságot olvasunk, esetleg internetezünk, mindig talál az ember egy-egy idézetet vagy verset mely az életről és a létról szól. Vagy egy könyvajánlót , amelytől kedvet kapunk egy könyv elolvasásához. Miután a könyv a kezünkben van, máris egy hatalmasat léptünk előre. Persze nyilván nem mindeg az se, hogy milyen könyvet olvasunk, de talán ha mégse a szépirodalmi könyvekkel kezdünk, akkor is eljuthatunk hozzájuk, ha már megszerettük az olvasást. A szépirodalom után meg már csak egy-két lépés, hogy életrajzi és egyéb hasonló könyveket olvassunk, melyek segítenek abban, hogy újra elkezdjünk gondolkodni a lét értelme felől. Ha egy életrajzi regényt elég nagy beleéléssel olvasunk, és beleképzeljük magunkat a leírt helyzetekbe, elkezdhetünk gondolkodni, hogy vajon mi mit tettünk volna. Hogyan döntöttünk volna abban a léthelyzetben. esetleg felfedezhetjük a könyvben önmagunkat is. Például egy szerelem vagy egy búcsúzás leírásában. Átélhetjük-feleveníthetjük magunkban a múltat. Rájöhetünk, hogy a saját történetünkben rosszul vagy jól döntöttünk e. Később, miután már sok ilyesmit végiggondoltunk, talán rájövünk arra is, hogy így vagy úgy kellett az adott dolognak történnie. Érdemes mindig TUDNI dönteni. Aztán később újra megállapítani, hogy mért jó, hogy az adott pillanatban úgy döntöttünk, ahogy.  ha ezeket nem tesszük meg, akkor beleolvadunk abba a racionális gondolkodású többségbe, amely körülvesz minket. Ez a többség mindent meg akar magyarázni. Képtelenek elfogadni azt, ami van, és ezért minden létező dolognak az értelmét kutatják. Ugyan ez végül is nem lenne rossz dolog, meg nagyon okos is, csak közben a kutatók azt felejtik el, hogy a "tudományos" fölfedezéseikkel lerombolják egyes emberek belső lelki harmóniáját és békéjét.
    Ezalatt például a Bibliában leírt csodáknak a "tudományos" lehet érteni, mikor terészeti katasztrófáknak, jelentenek ki csodás és nem mindennapi dolgokat. Ezzel csak az a baj, hogy elfelejtik, ezeket is Isten alkotta.
    A lelki dolgokon felül fontosak még a testi dolgok is. Hiszen ahogy a mondás tartja: ,,Ép testben ép lélek". Viszont ennek a fordítottja is igaz. Mert ha ugyan élsportolók is vagyunk de tele lelki panaszokkal-bajokkal, akkor az előbb vagy utóbb, de valamilyen módon ki fog ütköznia testünkön. ezek akár úgy is előjöhetnek, hogy a lelki bajok miatt valaminek a szenvedélybetegei leszünk. Például sok színész és sportoló vált kábítószeressé vagy alkoholistává, mert a problémáikat nem tudták másképpen "megoldani". vagy hasonló még ezekhez, a Magyarországon is jól ismert depresszió nevű lelki eredetű betegség. Azonban ezek a betegségek mind-mind egy helyen gyökereznek. Ott, hogy az ilyen betegségben szenvedőknek nincs megfelelő lelki alapjuk, melyre építkezhetnének. Így nem tudják elviselni a csalódásaikat, és nem képesek egy elbotlás vagy sokadik elbotlás után újra felállni. erről az újból felállni tudásról persze megoszlanak a vélemények. Van, aki azt mondja, hogy egy adott helyzetben ő se tudna dönteni úgy, hogy újra feláll.
    Talán Márai Sándor is egy "jó" példa erre, aki öregként, család nélkül, egyedül öngyilkos lett. Úgydöntött, hogy ő nem tud újra felállni.
    Szerintem az ilyen esetek elkerülése véget is fontos lenne, hogy többet foglalkozzunk a lelkünkel. :)

Na hát ez ennyi lenne... Igazából nem mondom, hogy jó. hiszen csak egy dolgozat. Meg tele van átgondolatlanságokkal és le is lehetne akár tisztázni a dolgot. De mivel amikor ezt írtam az is max másfél óra volt és a maradék időben nem tisztáztam le(maradék másfél órában) ezért ezt most is kihagyom:P:P. Talán majd egyszer ha nagy leszek xD.

Idézetek következnek:):

“Amikor valami jót cselekszel, csodálatos érzés tölt el. Mintha valaki a lelked mélyén azt mondaná: Igen, mindig így kellene éreznem magam.”
(Harold Kushner Rabbi)

"Az ember sorsa a szívétől függ, mert mindennek lehet parancsolni, csak a szívnek   nem. "
( Lin Yutang )

A bejegyzés trackback címe:

https://retes.blog.hu/api/trackback/id/tr86361930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása